האם הפחמימה היא אויב?
אחרי שנים רבות בהן השומן נחשב כאויב הבריאות, הפחמימה היא כעת הנבל שהורס לנו את הדיאטה
האם יש פחמימות "בריאות" ו"לא בריאות"?
לפחמימות יצא שם רע בשל הקשר בין צריכה מופרזת שלהן להשמנה, תסמונת מטבולית וסוכרת. "רעילות פחמימות" היא מונח המתאר צריכת יתר של כל סוגי הפחמימות שגורמת למחלות כרוניות. משום כך, דיאטות דלות בפחמימות הפכו לפופולריות בקרב אנשים שרוצים לרדת במשקל או לאזן את רמת הסוכר בדם. אולם מחקרים מראים שאיכות הפחמימות הנצרכות חשובה כמו כמותן.
ממצא זה מצביע על כך שבמקום שכל הפחמימות "נוצרות שוות", חלק מהאפשרויות טובות יותר מאחרות לבריאות.
למרות הפופולריות של דיאטות דלות פחמימות, הן אינן מתאימות לכולם, וכמה אוכלוסיות עדיין נהנות מתזונה עשירה בפחמימות. לדוגמה, ספורטאים זקוקים לכמות גדולה של פחמימות. לעומת זאת, בקרב כלל האוכלוסייה שנוהגת לצרוך הרבה פחמימות, ירידות משמעותיות ברמות הסוכר בדם – שעלולות לקדם הפוגה של סוכרת – מתרחשות כאשר הצריכה היומית של פחמימות מופחתת.
לכן, עבור אוכלוסיות הצורכות 65-75% מהקלוריות היומיות שלהן מפחמימות, מומחים ממליצים להפחית את הקלוריות מפחמימות ל-50-55% מהצריכה היומית, ולהגדיל את צריכת החלבון. הגבלת פחמימות ל-45% או פחות מהקלוריות היומיות היא יעילה יותר לאיזון סוכר בדם בטווח הקצר, אך תוצאותיה ארוכות הטווח אינו טובות יותר מאשר צריכה של 50-55% קלוריות מפחמימות.
לסקירה מלאה באתר MEDPAGE