האם ייתכן שמגע עם האדמה משפר את המערכת החיסונית?
מאת: נטע אחיטוב
האנשים האלה שהולכים יחפים לכל מקום? ייתכן שהם לא בהכרח מוזרים, אלא שהם אפילו משפרים את בריאותם. טרנד בריאותי שצובר פופולריות ברחבי העולם קורא למגע בלתי־אמצעי של הגוף עם האדמה. בעברית קוראים לזה "קרקוע" ובאנגלית — Earthing.
חסידי שיטת הריפוי הזאת מסבירים שבאדמת כדור הארץ נעים אלקטרונים בעלי מטען חשמלי שלילי. כשגוף חי נוגע באדמה, הוא מקבל זרם של אנרגיה חיובית. המטענים החשמליים הללו משפיעים לטובה על גוף האדם, בכך שהם מעוררים את מערכת החיסון ואת ההגנות הטבעיות של הגוף.
אפשר לעשות זאת על ידי הליכה בלי נעליים או על ידי שכיבה על אדמה, דשא, חול או כל משטח טבעי אחר. אבל כמובן שהעולם הקפיטליסטי מציע גם דרכים לא טבעיות לקחת חלק בטרנד. ברשת אפשר למצוא שלל עזרים — בהם מזרנים, שמיכות, גרביים, רצועות נכרכות — שמאפשרים "הארקה" (Grounding). המוצרים הללו עשויים מחומרים טבעיים ומשופעים ביונים חיוביים שנטענו אליהם באמצעות חיבור לחשמל (הליך שדומה לטעינת סוללה).
מחקרים מדעיים מספקים רוח גבית לתחביב החדש. מחקר שפורסם למשל בכתב העת "Journal of Inflammation Research" ב–2015, מתאר כיצד מגע של גוף האדם עם פני כדור הארץ מחולל "השפעות מסקרנות על הפיזיולוגיה והבריאות ביחס לדלקות, תגובות חיסוניות, ריפוי פצעים וטיפול במחלות דלקתיות כרוניות ואוטואימוניות". החוקרים מצאו הבדלים בריכוזים של תאי דם לבנים בין חולים שנגעו באדמה או השתמשו בעזרי הארקה למשך חצי שעה ביום במשך שבוע בלבד, לבין אלה שלא.
במאמר אחר, שפורסם ב–2016 בכתב העת "Arthritis & Rheumatology", מתארים החוקרים כיצד הליכה ללא נעליים על אדמה הפחיתה את העומס על המפרקים וסייעה בטיפול בדלקת מפרקים ניוונית של הברכיים בקרב משתתפי הניסוי. בארה"ב אף הוקם מכון מחקר המוקדש לנושא, שמבקש להסביר לציבור הרחב כמה קרקוע חשוב לבריאות, "כמו תזונה טובה, שינה, פעילות גופנית וגישה נפשית חיובית".
למאמר המלא