מחקר יוצא דופן שנערך במכון ויצמן מספק הסבר חדש לשאלה מדוע הרפואה המודרנית מתקשה להתמודד עם מחלת הסוכרת וזו נפוצה כל כך בעולם המערבי. המחקר מראה כי ישנם הבדלים משמעותיים בין תגובות של אנשים שונים לסוגי מזון מסוימים, שאמורים לכאורה לייצר תגובה דומה. "הניסיונות להילחם במגפת הסוכרת באמצעות התאמה אוניברסלית של התזונה נכשלים כישלון חרוץ", טוענים החוקרים. "צריך לשנות גישה לגמרי. במקום לדרג מאכלים ולתת להם ציון ביחס למחלה, יש להתאים לכל חולה דיאטה אישית שמתאימה למאפיינים שלו". המסקנות הללו נוגדות את הפרקטיקה הנהוגה כיום. המחקר נעשה באמצעות שילוב כוחות בין רופאים, ביולוגים ואנשי מחשבים, שהחליטו לתקוף מזווית חדשה.
מדענים ממכון ויצמן הצליחו לערער את התפיסה המקובלת על קשר הכרחי בין מזונות מסוימים לסוכרת והוכיחו כי דיאטה מותאמת אישית יעילה יותר מהמלצות אוניברסליות
המחקר, שכונה "פרויקט התזונה האישית", נערך על ידי קבוצות המחקר של פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית ושל ד"ר ערן אלינב מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן. אתמול הוא פורסם בכתב העת Cell. "
המחקר יוצא דופן לא רק בשל תוצאותיו, אלא גם בהיקפו ושיטות שבהן נקטו החוקרים. בין השאר הם ערכו מעקב אחר מצב חיידקי המעיים אצל המשתתפים וניתחו את הממצאים. חיידקים אלה הם מהגורמים החשובים בדרך שבה גופנו מקבל ומעבד מזונות שונים, והם משפיעים גם על התפתחות מחלות. המחקר כלל שלושה שלבים עיקריים: בשלב הראשון, שבו לקחו חלק 800 בני אדם, עקבו החוקרים במשך שבוע ימים אחר תזונת המשתתפים ובמקביל ביצעו ניטור קבוע של רמות הסוכר בגופם. משתתפי המחקר צוידו במכשירי ניטור קטנים שמדדו את רמות הסוכר בדמם באופן רציף. הם התבקשו לערוך רישום של כל מה שאכלו ולתעד את מאפייני אורח החיים שלהם כגון זמני שינה והתעמלות. גישה זו איפשרה למדענים לעקוב אחרי תגובות אישיות למזונות שונים. בסך הכל, עקבו המדענים אחרי תגובות של אנשים שונים ליותר מ-46 אלף ארוחות.