על שחור ולבן ומה שבינהם - מה למדתי מהספר "רופא לבן אלים שחורים"
מקור וקרדיט : הבלוג של יורם ( עובד סוציאלי)
במונחים מערביים אפשר אולי להגדיר את מה שתאר ד"ר שוורצמן בספרו כחברה המתנהלת לפי עקרונות של פונקציונליזם. אך בניגוד לפרדיגמה הסוציולוגית הקלאסית (של אמיל דרקהיים וממשיכיו). במקרה האפריקאי הפונקציה היא לא רק חברתית טהורה. מסתתרת מאחריה שאיפה לשמר סדר מסוים בין בני אדם ובין אלים ואבות קדמונים. אדם המדבר אל עצמו נתפס לא אחת כמי שמדבר עם האלים, כמי שאחד האלים משתמש בו כדי להעביר את מסריו לעולם.
לא רק לאנשים "מוזרים" יש מקום בחברה הגנאית הכפרית של יערות הגשם.
בחברה הזו יש גם מכשפים ומכשפות. אנשי הכפר מניחים להם להתגורר במחיצתם אף שהם מייצגים רוע מוחלט, לכאורה. האנשים האלה לוקחים חלק באירועים בכפר: בלוויות, בחתונות באסיפות ועוד, הם חלק מהקהילה. למה? כי המכשפות ממלאות תפקיד של ייצוג הרוע.
זאת ועוד: אנחנו בחברה המערבית, כותב ד"ר שוורץ, אימצנו לעצמנו אורח חשיבה ספקני, כזה הדורש הוכחות לקיומם של דברים. אורח החיים המערבי גרם בין השאר לכך שמצבים כמו דיסוציאציה, עיוותי תפיסה, הלוצינציות ועוד, נתפסים לעיתים קרובות כנמצאים באזור הדמדומים שבין שפיות ושיגעון ולעיתים קרובות אף מעבר לו. אנחנו תופסים נורמליות כהתנהלות שקולה, הגיונית, רציונלית. אין אצלנו מקום למה או למי שאינם רציונלים, הגיוניים או שקולים. אנחנו קוראים להם לא שפויים ומכניסים אותם לבית חולים פסיכיאטרי. כלומר החברה המערבית היא חברה טולרנטית פחות למגוון אנושי.
קישור למאמר
על שחור ולבן ומה שבינהם - מה למדתי מהספר "רופא לבן אלים שחורים"