מחקרים: אימון גופני הוא הטיפול הטבעי היעיל ביותר להפרעת קשב.
סקירת רחבת הקף של 40 שנות מחקר מצאה כי אימון של 30 דקות ביום מפחית את תסמיני הפרעת הקשב ואף תורם לשיפור בהישגים לימודיים ובחרדה. למה כדאי לאמץ זאת כגישה טיפולית, גם אם הילד לא ייצא בסוף מייקל פלפס?
ד"ר שירלי הרשקו
"הייתי ילד שמן ודחוי, סבלתי בכל יום בבית הספר ורק רציתי שייגמר היום", מספר אלירן (שם בדוי), וקשה להאמין למראה הבחור החסון והבטוח בעצמו. כך הוא הרגיש עד שאמו רשמה אותו לחוג קפוארה, מהלך ששינה את חייו. הוא הוריד במשקל, הצליח להתרכז יותר בשיעורים, רכש חברים חדשים ורשם הצלחות חדשות. החוויה הזו הייתה כל כך משמעותית עבורו, שבהמשך פיתח אותה לעסק. הוא למד במכון וינגייט וכיום, בגיל 27, הוא מאמן כושר מבוקש.
ילדים שמתעלים את הפרעת הקשב שלהם לכיוון ספורטיבי, פעמים רבות חשים הקלה, מרגישים שהם מוצאים את מקומם ואפילו מצטיינים בענף שלהם. הסביבה הספורטיבית מאפשרת להוציא את החוזקות שמגיעות עם הפרעת הקשב, בהן: אנרגיה שופעת, מנהיגות, יצירתיות, אינטואיציה, קבלת החלטות מהירה. לא בכדי, רבים מהספורטאים המצטיינים הם אנשים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז.
"השחייה מרגיעה אותי, וכשאני שוחה אני מרגיש שאני ממוקד, שאני בעולם שלי. אני אוהב ספורט, ואני יודע להיות ממוקד מטרה כשזה כרוך בהישגים. כשהמאמן שלי אמר לי בגיל 11 שתוך ארבע שנים אוכל להצטרף לנבחרת האולימפית, החלטתי שאני הולך על זה"
מייקל פלפס, מתוך ריאיון למגזין ADDitude
דוגמה מצוינת לכך היא השחיין האולימפי שזכה ב-28 מדליות מייקל פלפס. אמו מספרת בריאיון למגזין ADDitude מיולי האחרון, שמהרגע הראשון "מייקל לא היה ילד רגיל". היא מתארת אותו כילד שמן, כזה ששואל המון שאלות מדי יום, לא מסוגל לשבת לרגע אחד בשקט או להיות ממוקד ותמיד מנדנד לילדים כדי לזכות בתשומת לב. מוריו תמיד התלוננו שהוא אינו מסוגל להתרכז, ואחת מהם אף ציינה ש"שום דבר לא ייצא ממנו".
אחותו של מייקל הייתה שחיינית צעירה, ובמקרה, גם רופא המשפחה שלהם. יום אחד, נפגשו כולם בבריכה. הרופא צפה במייקל רץ מסביב לבריכה בלי הפסקה וחוטף כריכים מאנשים. הוא המליץ שמייקל יגיע אליו לבדיקה. בגיל תשע, אובחן מייקל כסובל מהפרעת קשב, והודות לטיפול שקיבל הצליח להיות יותר מרוכז, להכין שיעורי בית ולעבור מבחנים.
בהמשך, החליטה אמו להפוך את האבחנה לכלי. "ידעתי שאם אעבוד איתו בצורה צמודה ואם אמצא דרך לשיתוף פעולה, מייקל יצליח להגשים כל מה שיעלה בדעתו", מספרת אמו באותו ריאיון. באופן פרדוקסלי, דווקא התכונות הייחודיות של הפרעת הקשב הן אלו שעזרו לו לפתח חוסן אישי ושאפתנות באימוני השחייה.
"השחייה מרגיעה אותי, וכשאני שוחה אני מרגיש שאני ממוקד, שאני בעולם שלי", אומר פלפס עצמו בריאיון. "אני אוהב ספורט, ואני יודע להיות ממוקד מטרה כשזה כרוך בהישגים. כשהמאמן שלי אמר לי בגיל 11 שתוך ארבע שנים אוכל להצטרף לנבחרת האולימפית, החלטתי שאני הולך על זה".
סקירת מטה-אנליזה מצאה כי אימון גופני הוא הטיפול היעיל ביותר בתסמיני הפרעת הקשב. המחקרים הנוספים שנבדקו בסקירה זו כללו טיפול נוירופידבק, טיפול CBT ואימון קוגניטיבי
לסיכום פרודוקטיבי יותר, באמצעות חצי שעה של אימון גופני אפשר לעשות שיפור בכל כך הרבה היבטים - קשב, מצב רוח, בריאות - אז ממש חבל לפספס את ההזדמנות. כדאי שהתכנון יהיה ריאלי, ולא מוגזם כמו לרוץ כל יום או לצאת להליכה של שעה וחצי, כי אתגר כזה כנראה לא יעבוד, בטח שלא בהתחלה. ההתחלה צריכה להיות קטנה עם פעילות קלה יחסית שתדרבן להמשיך. אפשר לצאת להליכה או ריצה של 20 דקות, לעשות יוגה או פילאטיס, להתאמן בחדר כושר או עם מאמן פרטי. העיקר לזוז.
------------
ד"ר שירלי הרשקו
היא מומחית בהפרעת קשב, חוקרת ומרצה באוניברסיטה העברית
למאמר המלא