זה הגורם משנות הילדות שקובע איך המוח שלכם יתפקד כשתזדקנו
במחקר נמצא כי ככל שהספריות הביתיות בתקופת הילדות הכילו יותר ספרים, כך הירידה בתפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר הייתה איטית יותר. "פיתוח יכולות קוגניטיביות בילדות יכולה לייצר "רזרבות' שמגנות על המוח מפני ניוון בזקנה" אמרה ד"ר גלית וינשטיין, מעורכות המחקר. היא הוסיפה כי "בחנו למעשה את החשיפה לספרים ולא קריאה עצמה. ההשערה הייתה שעצם החשיפה לכמות גדולה של ספרים בבית יכולה להוות גירוי בעל השפעה חיובית לאורך זמן".
במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת Dementia and Geriatric Cognitive Disorders , ביקשו ד"ר וינשטיין מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה יחד עם ד"ר אלה קון-שורץ מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון ונעם דמרי מ"מרכז הידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה", לבדוק את הקשר בין גודלן של ספריות שקיימות בבתים לבין התפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים מעל גיל 65 שנים.
המחקר התבסס על נתוני סקר הבריאות, ההזדקנות והפרישה באירופה (SHARE) והשתתפו בו 8,239 אנשים בגילאי 65 שנים ומעלה, מ-27 מדינות ברחבי אירופה, בין השנים 2004 ו-2013. רוב משתתפי המחקר דיווחו שהיו להם בילדות בין 11-25 ספרים.
תתחילו למלא את הבית בספרים
מתוצאות המחקר עולה שככל שהספרייה הביתית הייתה גדולה יותר כך התפקוד של זיכרון לטווח קצר וארוך, ויכולת השטף המילולי, היו טובים יותר ללא קשר לרמת ההשכלה או למאפיינים סוציואקונומיים. "הממצאים שלנו מראים את התרומה האפשרית של הספרייה הביתית לשימור הבריאות הקוגניטיבית ולהאטת הזדקנות המוח עשרות שנים לאחר מכן", אמרה ד"ר וינשטיין. ד"ר אלה קון-שורץ הוסיפה כי "אם נוכל לזהות גורמים בילדות הקשורים להזדקנות קוגניטיבית בזקנה, ניתן יהיה לשמר במידה טובה יותר את התפקוד הקוגניטיבי בגיל המבוגר".
למאמר המלא