מדענים דירגו אלפי מזונות וקבעו מי הכי בריא ומי הכי מזיק
אם הייתה רשימה שמראה איזה מזונות הכי בריאים ואיזה הכי גרועים, הייתם רוצים לשים את היד עליה. עכשיו אתם יכולים. אז איזה מאכל הכי טוב לכם ומאיזה כדאי שתימנעו במיוחד?
מה הייתם נותנים כדי לדעת אלו מזונות שאתם אוכלים הם הכי בריאים לכם? מדענים פיתחו מדריך תזונה חדש, המכונה "מצפן האוכל" (Food Compass), כדי לעזור לאנשים לבחור תזונה בריאה יותר. הוא מציג פרופילים של חומרים מזינים של יותר מ-8,000 מזונות ומשקאות ומדרג אותם כטובים או רעים עבורכם.
מצפן המזון שפורסם בכתב העת Nature Food ומומן בחלקו על ידי ענקית ייצור המזון דנונה, מתמקד ב-54 מאפיינים תזונתיים שונים הקשורים למחלות כרוניות עיקריות. גורמים אלה יכולים להגביר או להפחית את הסיכון להשמנה, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן ותת תזונה.
מצפן האוכל משתמש בציון אחד עקבי עבור כל המזונות, המשקאות ואפילו המנות והארוחות המעורבות במקום לקבץ אותם לתת להם ניקוד באופן סובייקטיבי בצורה שונה. הוא פותח ונבדק באמצעות מסד נתונים לאומי מפורט של 8,032 מזונות ומשקאות שנצרכו על ידי אמריקנים. תשעה תחומים מייצגים היבטים שונים הרלוונטיים לבריאות של מזון, משקאות וארוחות מעורבות.
מצפן האוכל תוכנן כך שתכונות נוספות וציון יכולים להתפתח בהתבסס על ראיות עתידיות. אלה עשויים להתייחס לבריאות מערכת העיכול, המוח והעצמות, תפקוד מערכת החיסון, ביצועים פיזיים ונפשיים ולא פחות חשוב - קיימות.
כל מזון, משקה או מנה מעורבת זוכה לציון סופי של מצפן מזון שנע בין 1 (הכי פחות בריא) ל-100 (הכי בריא). החוקרים מצהירים על ציון 70 כדירוג סביר למזונות או משקאות שיש לעודד. יש לצרוך מזון ומשקאות בציון 31-69 במידה. כל דבר עם ציון 30 ומטה יש לצרוך באופן מינימלי.
למאמר המלא באתר וואלה