מה זאת אומרת אישיות קורבנית? קורבן הוא הרי אדם שנעשה לו עוול, לרוב עוול גדול. העוול נעשה על ידי אדם אחר, שמאפייני האישיות שלו הם שלו, והם אלה שהובילו לכך שבוצע עוול. לדבר על אישיות קורבנית, זה נשמע קצת כמו האשמת הקורבן.
ד"ר רהב גבאי וד"ר בועז המאירי מאוניברסיטת תל אביב פיתחו מדד חדש לאבחון אישיות קורבנית, ואל תתבלבלו - היא לא מאפיינת דווקא אנשים שבאמת היו קורבן • בשיחה עם גלובס, הם מסבירים איך מתפתחת אישיות כזאת ומה קורה כשתחושת קורבנות הופכת להיות קולקטיבית
השבוע הודיעו החוקרים ד"ר רהב גבאי וד"ר בועז המאירי מאוניברסיטת תל אביב על פיתוח מדד לאבחון אישיות קורבנית. עצם המונח עשוי לעורר אנטגוניזם. מה זאת אומרת אישיות קורבנית? קורבן הוא הרי אדם שנעשה לו עוול, לרוב עוול גדול. העוול נעשה על ידי אדם אחר, שמאפייני האישיות שלו הם שלו, והם אלה שהובילו לכך שבוצע עוול. לדבר על אישיות קורבנית, זה נשמע קצת כמו האשמת הקורבן.
"אלה שני דברים שונים", מסבירה גבאי. "קורבן הוא אכן אדם שנעשה לו עוול. אנחנו יכולים לקרוא לו גם 'נפגע'. קיימים תהליכים פסיכולוגיים שנובעים מכך שעברת פגיעה, לפעמים אפילו יכולה להיווצר תסמונת פוסט טראומטית, כך שיש טעם לדבר על פסיכולוגיה של אדם שנפגע והתהליכים שהוא עובר, יש דבר כזה פסיכולוגיה של נפגע. אבל קורבניות, אישיות קורבנית, זה משהו אחר. הרציתי פעם לנשים שנפגעו מאלימות על ידי בני זוגם, והם אמרו שהתיאור של האישיות הקורבנית דווקא הולם מאוד את בני הזוג הפוגעים. יכול להיות שהוא אפילו חלק מהבעיה האישיותית אצלם".