הבזקים
בניגוד לקונצנזוס המדעי כי ילדים ונשים במשפחות פוליגמיות נפגעים כלכלית, מחקר חדש טוען כי בחברות עניות מצבם לא נופל ואף טוב יותר משכניהם המונוגמיים
טנזניה

מדענים: פוליגמיה דווקא מסייעת לאשה הראשונה ולילדיה

גורם מפרסם: עיתון "הארץ"
מחבר: טלי קרופקין
תאריך: 22.11.2015

טלי קרופקין

בשנים האחרונות, ארגוני זכויות אדם ברחבי העולם אימצו את הפרדיגמה כי מעבר לסוגיות כמו בריאות נפש ומעמד האשה, פוליגמיה פוגעת בנשים וילדים גם מבחינה כספית. מאמר שפורסם בכתב העת PNAS של האקדמיה האמריקאית למדעים מנסה להפריך טענה זאת. שורה של חוקרים מבריטניה וטנזניה, בראשותו של פרופסור דיווד לאווסון מבית הספר להיגיינה ורפואה בלונדון, טוענים כי באזורים עניים, חלק מהנשים והילדים במשפחות פוליגמיות דווקא נהנים מגישה ליותר משאבים משכניהם המונוגמיים.

החוקרים ראיינו 3,586 משפחות ב-65 כפרים מצפון טנזניה, וראו כי בכפרים פוליגמיים ואוכלוסיות פוליגמיות, כמו בני שבט המאסי, הילדים אכן סובלים מרעב ומחלות בשיעור גבוה יותר מהממוצע הארצי. אולם, מצבם לא נפל מזה של שכניהם המונוגמיים באזורים העניים של טנזניה. בנוסף, המשפחות הפוליגמיות היו עשירות יותר, והחזיקו יותר אדמות ובקר. החוקרים מציינים כי במרבית המקרים, הגברים נטו לגור עם האשה הראשונה, ומצבם הבריאותי של הילדים שלה היה טוב יותר משל שכניהם המונוגמיים. לעומת זאת, משקי הבית המופלים לרעה במשפחות הפוליגמיות, של האשה השנייה והשלישית, היו במצב דומה לזה של משפחות מונוגמיות.

טנזניה נמצאת במקום 124 מתוך 152 מדינות באינדקס השוויון המגדרי בעולם, וכ-45% מהילדים במדינה סובלים מעיכוב בהתפתחות הגופנית כתוצאה ממחסור במזון. "כמובן שאנחנו רוצים לשפר את מצבן של הנשים, אבל אם אתם רוצים לשנות רק את החוקים הנוגעים לנישואים, מבלי להתייחס למצבן של הנשים בחברה, אתם עלולים רק להגביל את האפשרויות של הנשים, ולפגוע בהן", אמר לאווסון לרויטרס.

בסוף המאמר, החוקרים מזכירים כי פוליגמיה מזוהה עם שיעורים נמוכים יותר של HIV בטנזניה בפרט וברחבי אפריקה בכלל, וכי בעבור אלמנות וילדיהן, נישואים עם קרוב משפחה של הבעל המנוח עשויים להיות עדיפים על חיים כאלמנה בודדה במדינה. עם זאת הם מסתייגים מתמיכה מפורשת בפוליגמיה. "המחקר שלנו עוסק בביטחון מבחינת מזון ובריאות הילדים, ואנו לא מתייחסים להיבטים אחרים בהם פוליגמיה יכולה להסב נזק פיזי או פסיכולוגי", מסכמים המדענים.

 למאמר המלא בעיתון " הארץ"

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק