בשנת 1897 ניסח כלכלן בשם וילפרדו פארטו חוק שנקרא חוק פארטו, אך ידוע גם בכינויו חוק ה- 80 / 20.
פארטו הבחין כי באיטליה 80 אחוז מהעושר נמצא בידי 20 אחוז מכלל האזרחים. כאשר בחן את המצב במקומות נוספים הבחין כי גם שם התנאים דומים.
למרות כי עקרון זה בחן את התחום מהזווית הכלכלית, הוא מספק נקודת מבט מעניינת בנוגע לתחומים אחרים נוספים ואף כי החוק אינו מדויק, הוא מהווה מעיין כלל אצבע שכל ארגון יכול להשתמש בו על מנת לייצר סדר וראיה בהירה של הדברים.
עקרון 80/20, המבוסס על חוק פארטו, הוא דפוס של אי-איזון הקיים בטבע, שניתן לצפות אותו מראש. הוא קיים בכל תחומי חיינו ברמה זו או אחרת.
- מערכות יחסים - 20 אחוז מהאנשים שאתה מכיר (חברים, קולגות, משפחה), מספקים לך 80 אחוז מההנאה והתמיכה.
- עסקים - 20 אחוז מהלקוחות מייצרים 80 אחוז מהרווח.
- יצרניות - 20 אחוז מהפעולות שלך מביאות ל-80 אחוז מההצלחה שלך.
- גננות - 80 אחוז מהפרחים בגינה שלך מופקים על ידי 20 אחוז מהזרעים שזרעת.
עיקרון זה משמש בעיקר לניהול זמן, שהרעיון אומר 80% מהדברים החשובים לאדם, נעשים ב20% מהזמן. ואילו את ה20% מהדברים ,הפחות חשובים, משקיעים 80% מהזמן.
סת' גודין הסופר, מספק רובד נוסף לחוק ה-80-20 כאשר הוא כותב שרוב האנשים מסתפקים ב-80 אחוז ועוברים לדבר הבא. אם "מספיק טוב על מנת לסיים את המשימה" זו המטרה שלנו, אז ביצוע ה-80 אחוז מספיקים בהחלט (ועבור מרבית הדברים בחיינו "מספיק זה מספיק טוב"). אבל כאשר אנחנו באמת רוצים להצליח ו / או עושים משהו יוצא דופן, יש להתמקד גם ב-20 האחוזים הנותרים.
חשיבות האבחנה בין טפל לעיקר בהתמודדות
בעזרת כלל פארטו ניתן לטפל בבעיה תוך אבחנה בין טפל לעיקר ומיקוד תשומת הלב והמאמצים לחלק שבאמת יעיל לטפל בו. לדוגמא: כדי לטפל באופן יעיל בהפחתת שכיחות תקלות במפעל או במערכת המידע יש לאתר הסיבות הנפוצות ביותר לתקלות - כך שטיפול בהן יפחית את מספר התקלות הכולל במפעל באופן משמעותי.
מקורות המידע
ד"ר דני לוסקי על חוק פארטו