פסיכולוגיה המערבית, כמדע וכפרקטיקה טיפולית, התפתחה במאה ה-20 בעקבות המחקרים והרעיונות של זיגמונד פרויד וממשיכי דרכו. הזרמים השונים בפסיכולוגיה, בפסיכואנליזה ובפסיכיאטריה הגיעו בשלהי המאה ה-20 ובתחילת המאה ה-21 למשבר, לנוכח תפיסות פוסט-מודרניות. מצד אחד, השכילה הפסיכולוגיה הפוסט-מודרנית לבקר את השיטות שקדמו לה ולהצביע על כך שנסיונן להימנע מכל עמדה מטפיזית איננו צולח. מאידך, הפתרונות שהציעה הפסיכולוגיה הפוסט-מודרנית עצמה הובילו לשוקת שבורה, באשר הם אינם מותירים בידי המטפל אפשרות לומר דבר מה יציב וברור למטופל ואודותיו.
הספר "שבירה ותיקון" מציע להתמודד עם האתגרים הללו לא על ידי התנערות מהמטפיזיקה אלא אדרבה, על ידי אימוץ מערכת מטפיזית מורכבת: זו של תורת החסידות. הפרשנות שניתנה בתורות החסידיות השונות לקבלת האר"י העבירה אותה אל עבר עולם הנפש, ולמעשה יצרה מערכת של אפיונים פסיכולוגיים מדוקדקים ושל דרכי טיפול ייחודיות הנובעות מהם. ד"ר ברוך כהנא, פסיכולוג קליני, פורש בפני הקורא את המערכת הפסיכולוגית המורכבת הזו בפירוט ובהעמקה, ומצביע על יתרונותיה ותרומתה לתיאוריה הפסיכולוגית ולטיפול הפסיכולוגי.
את הצד התיאורטי של הספר מלווים סיפורים מרתקים מניסיונו הטיפולי של ד"ר כהנא, הממחישים כיצד יכולה הפסיכולוגיה החסידית להועיל גם למטופלים שעולמם הנפשי רחוק מאוד מזה של החסידות.