מחקר בדק: מה עשוי למנוע הידרדרות קוגניטיבית אחרי גיל 50
חוקרים בארה"ב ניתחו נתונים של אלפי מבוגרים במשך 20 שנה ומצאו קשר בין השכלה גבוהה ועבודה הדורשת יכולות חשיבה ועיבוד נתונים, לבין שמירה על היכולות הקוגניטיביות. מומחה לנוירולוגיה: "אף פעם לא מאוחר לדאוג לתפקוד המוח, גם בגיל 80"
החוקרים ניתחו את נתוניהם של 7,068 מבוגרים בני 54 עד 65 בשנת 1996 ושוב כעבור 20 שנה. החוקרים הראו שאלה שהיו בעלי השכלה אקדמית, היו בעלי היכולות הקוגניטיביות הגבוהות ביותר, שכללו יכולות זיכרון, שיפוט ומיקוד. גורם נוסף שהשפיע על יכולת קוגניטיבית גבוהה היה עבודה הדורשת יכולות חשיבה ועיבוד נתונים.
לימוד שפה חדשה ואורח חיים בריא
אבל תואר אקדמי הוא לא הדרך היחידה להימנע מירידה קוגניטיבית: מחקרים קודמים הראו שקיום תחביבים ותחומי עניין המעוררים את המוח, ובהם לימוד שפה חדשה, ציור וכתיבה, גם הם בעלי אפקט העשוי לשמר את התפקוד המוחי.
המחקר הצביע עוד על כך שלאורח החיים הבריא, כמו שמירה על משקל תקין, הימנעות מעישון, והשתתפות בפעילות גופנית נמרצת, הייתה דווקא השפעה מועטה יחסית על שיעור הירידה הקוגניטיבית לאחר גיל 54. עם זאת, מחקרים רבים בעבר הראו שהשמנת יתר, סוכרת, רמות שומנים גבוהות בדם ואורח חיים יושבני הממעט בפעילות גופנית, מגבירים באופן משמעותי את הסיכון להידרדרות קוגניטיבית ואף לדמנציה.
ד"ר איתי גל
לכתבה המלאה ( קישור)