איך הגנטיקה קובעת את הדעות הפוליטיות שלכם
בספר חדש ומעורר מחלוקת, טוען האנתרופולוג האמריקאי אבי טושמן שלמטען הגנטי תפקיד מכריע בקביעת הזהות הפוליטית. במילים אחרות: כשמישהו מצהיר שהוא "ליכודניק מהבטן" או "ינק סוציאליזם", יכול להיות שהוא לא רחוק מהאמת
מה הופך אדם ל"שמאלן", או ל"ימני"? ובכלל, מהיכן מגיעות הנטיות הפוליטיות שלנו? האם הן תוצר של תורשה או של סביבה? השאלה הזו העסיקה פילוסופים, פוליטיקאים וסתם סוקרים, שבמשך אלפי שנים ניסו למצוא דרכים להבין מה עומד מאחורי עמדות פוליטיות וכיצד ניתן להשפיע עליהן. הדעה הרווחת כיום היא שהשקפת עולם, ביחד עם העמדות הפוליטיות שנגזרות ממנה, היא תוצר של תהליך החיברות (סוציאליזציה) שמתחיל כבר בילדות ונמשך לאורך כל ימי חייו של כל אחד מאיתנו: הסביבה שבה אדם גדל, זו שבה הוא חי בבגרותו, הלקחים והמידע שספגנו מבית הורינו, המוסדות שבהם עברנו והקבוצות החברתיות שאליהן אנחנו משתייכים.
אבל מה אם הדעה המקובלת טועה? האם ייתכן שהמטען הגנטי שאדם נושא, והאינסטינקטים האבולוציוניים שטבועים בו, משפיעים גם הם על הנטיות הפוליטיות שלו? מה אם ״הצל״ או גדעון לוי הפכו למי שהם מכיוון שקיבלו בתורשה תכונות אישיות מסוימות, שהשפיעו על האופן שבו הם רואים ומפרשים את המציאות סביבם? שאלות אלה ניצבות במרכזו של הספר Our Political Nature (״הטבע הפוליטי שלנו״) של האנתרופולוג ד"ר אבי טושמן, שראה אור באחרונה ועורר סערה בארצות הברית.
טושמן (שאינו ישראלי, למרות שמו) טוען בספר שהנטיות הפוליטיות שלנו מושפעות מהמטען הגנטי לפחות באותה מידה שבה מעצבים אותן גורמים חיצוניים כמו חינוך והשפעות סביבתיות וחברתיות.
למאמר המלא של אשר שכטר במגזין דה מרקר
איך הגנטיקה קובעת את הדעות הפוליטיות שלכם