ניקולס רול APS Observer
שמדובר בשיפוט מהיר על סמך מראה חיצוני, כולנו מומחים בתקשורת בלתי מילולית. פעמים רבות תחושות הבטן שלנו מדויקות -- אך לא תמיד.
מחקרים רבים מתמקדים כיום בנטייה האנושית להסתכל בקנקן ולא במה שיש בו. חשובים כאן לא רק הדברים שאפשר ללמוד על אדם אחר במבט ראשון; כשאנו מבינים איך אנשים אומדים זה את זה מדי יום, אנו מסוגלים לזהות ולהסות דעות קדומות, אפליה וסטריאוטיפיזציה. בין שאנחנו בוחרים קופאי במכולת ובין שאנחנו בוחרים שחקנים למשחק בשכונה, אנו עוברים תהליך מפורט ומורכב של זיהוי אותות המעידים על תכונותיו של אדם אחר, ואז מנסים לערוך סדרה של חישובים לא מודעים כדי לצפות את התנהגותו.
המוח הלא מודע שלנו דרוך כל כך בעת המפגש עם אנשים חדשים עד שגם האינדיקציות המעורפלות ביותר מעוררות בנו תחושות שמנחות את מחשבותינו - וטומנות בחובן כמה השלכות סוציו-אקונומיות משמעותיות.
50 שנות מחקר מלמדות אותנו, למשל, שמורים חושבים שתלמידיהם המושכים חכמים יותר. לכן הם מקדישים להם תשומת לב רבה וכך עוזרים להם להשיג הצלחה אקדמית רבה יותר. וזה מאשש כביכול את השיפוט המידי הראשוני לגבי האינטליגנציה של התלמיד.
50 שנות מחקר מלמדות אותנו, למשל, שמורים חושבים שתלמידיהם המושכים חכמים יותר. לכן הם מקדישים להם תשומת לב רבה וכך עוזרים להם להשיג הצלחה אקדמית.
גם כשכבר יש לנו מידע רב, השיפוט המידי גובר על קבלת ההחלטות המסודרת.
למאמר המלא בכתב העת " אלכסון"