כתב העת גלילאו | 25 ביולי 2012
ד"ר מרים דישון-ברקוביץ
מנהיגים חזקים מנסים לשמור את אויביהם קרוב אליהם כחלק מהתמודדות עם איומים הקמים מצידם. מה עומד מאחורי התנהגות זו?
לאורך ההיסטוריה נאלץ המין האנושי להתמודד עם קשת רחבה של איומים פיזיים וחברתיים - ממחלות מידבקות וחיות טרף, דרך קבוצות אנוש אחרות, ועד מתחרים מסוכנים מתוך הקבוצה שלך. כתוצאה מהימצאותם המתמדת של איומים בסביבה התפתחו מנגנונים פסיכולוגיים המסייעים לנו להתמודד עמם. אחד ממנגנונים אלה מכונה "fight or flight" (לחימה או מנוסה). על פי מנגנון זה אנשים אומדים את מקור הסכנה, ועל פי הערכתם אותה מחליטים האם להישאר ולהילחם - או לברוח.
אם כך, כיצד יתמודדו מנהיגים עם איומים הקמים עליהם בדמותם של מתחרים מתוך קבוצתם? לאור הנטייה הרווחת, בה ההתמודדות עם מקורות איום היא באמצעות לחימה או מנוסה, אפשר להניח שגם מנהיגים ינהגו באופן דומה. ואמנם, ממחקרים - כולל מחקרים שנעשו בבעלי חיים - עולה שאלו הן שתי תגובות ההתמודדות הרווחות של מנהיגים.
קרבה ליריב תאפשר לעקוב מקרוב אחר תככיו.
תוצאות המחקר מצביעות על כך שהימצאות בעמדת כוח (מנהיגות) גורמת למנהיגים המאופיינים ברמות גבוהות של דומיננטיות לנסות ולקרב אליהם חבר קבוצה שנתפש כמאיים, כנראה כדרך לשלוט במידת האיום שהוא יוצר. באופן זה הנבדקים פעלו על פי העצה המפורסמת המיוחסת למקיאבלי בספרו "הנסיך": "שמור את חבריך קרובים ואת אויביך אף יותר".
ד"ר מרים דישון-ברקוביץ היא פסיכולוגית, יועצת אירגונית ושיווקית ומרצה בקריה האקדמית אונו.