אוכל זה תמיד רגשי
הסיבה האמיתית למה אנחנו לא מצליחים לשמור על הדיאטה
ד"ר ליאת יקיר
12.05.2025
הייתם בדיאטה, ירדתם ועליתם הכול חזרה? אתם בהחלט לא לבד. מחקרים מראים שכ-95% מהדיאטות נכשלות בטווח הארוך. מסתבר שהסיבה לכך עמוקה הרבה יותר ממה שחשבתם - וקשורה למנגנונים מוחיים ולכימיקלים שפועלים מאחורי הקלעים, והם
גם שיכולים להסביר כמה מהתופעות המוכרות ביחסינו לאוכל.
אנחנו נוטים להפריד בין רעב 'אמיתי' ל'רגשי' אבל האמת המדעית היא שהרעב תמיד כולל מרכיב רגשי. המערכות שמווסתות את התיאבון שלנו (הורמונים כמו לפטין וגרלין) מושפעות ומשפיעות על המצב הרגשי שלנו. גרלין, 'הורמון הרעב', עולה לא רק כשהקיבה ריקה, אלא גם כתגובה לגירויים רגשיים, כמו שיעמום, בדידות או אפילו שמחה - יש אנשים שאוכלים יותר כשהם שמחים ויש אנשים שאוכלים כשהם עצובים.
הגיע הזמן להפסיק לראות באכילה רגשית 'בעיה' שצריך לפתור. זו פרדיגמה מיושנת שלא מבוססת על הבנה עמוקה של הביולוגיה שלנו. במקום זאת, הבנת המנגנונים הנוירוכימיים יכולה לסייע לנו לפתח יחסים בריאים ומאוזנים יותר עם האוכל.
*ד"ר ליאת יקיר, ביולוגית, חוקרת את הביולוגיה של הרגשות וההתנהגות האנושית. מגישת הפודקאסט BrainStory ומייסדת 'האקדמיה למדעי הרגש'
למאמר של ד"ר ליאת יקיר