מחקר: לא זמן המסך הוא שמסכן את הבריאות הנפשית של ילדים
חוקרים מארצות הברית בדקו הרגלי שימוש במסכים בקרב ילדים בני עשר והופתעו לגלות כי בניגוד למה שחשבו, משך השימוש והתכיפות אינן הבעיות העיקריות. "דפוסי שימוש ממכרים מעלים את הסיכון לאובדנות פי שניים עד שלושה"
ניו יורק טיימס
אלן בארי
24 ביוני 2025
בארצות הברית מתקשים למצוא תגובה הולמת לשיעור הגובר של התנהגות אובדנית בקרב צעירים. לפיכך, קובעי מדיניות רבים החליטו על אמת מידה מעוררת חשש: מספר השעות שילדים אמריקאים מבלים צמודים למסך בוהק ביממה. אולם מחקר שהתפרסם בשבוע שעבר בכתב העת הרפואי JAMA ועקב אחרי יותר מ-4,000 ילדים ברחבי ארצות הברית, הגיע למסקנה מפתיעה: זמן מסך רב יותר בגיל עשר אינו קשור לשיעור גבוה יותר של התנהגות אובדנית כעבור ארבע שנים.
תחת זאת מצאו מחברי המחקר, שמי שמצויים בסיכון גבוה יותר של התנהגות אובדנית הם הילדים שסיפרו לחוקרים שהשימוש שלהם בטכנולוגיה נהפכה ל"ממכרת" — הם מתקשים להניח לה או מרגישים צורך להשתמש בה יותר ויותר. לדברי החוקרים, ילדים אחדים הפגינו התנהגות ממכרת גם כשזמן המסך שלהם היה נמוך יחסית.
הסיכון הוא בהרגלים
החוקרים מצאו שהתנהגות ממכרת שכיחה מאוד בקרב ילדים, במיוחד בשימוש בטלפונים ניידים — כמעט מחציתם עשו בו שימוש ממכר מאוד. בגיל 14, הסיכון למחשבות על התאבדות או על פגיעה עצמית היה גבוה פי שניים עד שלושה יותר אצל ילדים שגילו התנהגות ממכרת גוברת או גבוהה לעומת ילדים אחרים, כך מצא המחקר.
"זהו המחקר הראשון שמצביע על כך שהשימוש הממכר הוא שחשוב – והוא למעשה שורש הבעיה, ולא משך הזמן", אומרת ד"ר יוניו שיאו, מרצה לפסיכיאטריה ובריאות הציבור בבית הספר לרפואה וייל קורנל והמחברת המובילה של המאמר.
לכתבה המלאה ( קישור)