המחיר של סין: המחיר האמיתי של היתרון התחרותי הסיני
אלכסנדרה הארני. תירגמה מאנגלית: רחל אהרוני. הוצאת הקיבוץ המאוחד, 301 עמ', 89 שקלים
עיתונאית האמריקאית אלכסנדרה הארני, כתבת ועורכת בעיתון הכלכלי "פייננשל טיימס", יצאה לבדוק מהו באמת המחיר של סין. מי הם האנשים העומדים מאחוריו, איך הם מצליחים להוזיל את מוצריהם עד כדי כך, ובעיקר כמה זה עולה להם ולנו. היו להארני כל הסיבות לצאת למסע התחקיר הזה. "בשנים האחרונות משרטט מחדש המחיר של סין את מפת הייצור הגלובלי", היא מסבירה בפתח הספר. "המחיר של סין גרם לפיטוריהם של לגיונות עובדים ברחבי העולם והפך לפצע פתוח ביחסי הסחר הבינלאומי.
הארני עשתה עבודה עיתונאית יסודית. עבודה דקדקנית של איסוף עובדות, בלי הנחות. היא לא הסתפקה בעובדות שסיפקו לה אדוני השיטה בירידים רשמיים שמציגים את הישגי התעשייה הסינית, אלא יצאה לסמטאות האחוריות שלה, אל אולמות הזיעה של המפעלים ואל סביבותיהם, שם צמחו ערי מסכנות עמוסות אלמנות ויתומים של בעלים ואבות שעבדו בתעשיות מסוכנות. עיירות שנולדים בהן ילדים עם מומים בגלל זיהומים שמייצרות אותן תעשיות זולות. הארני גילתה את מה שכולנו משערים אבל מעדיפים לא ממש לדעת.
הספר מבאר איך "המחיר של סין" מושג על גבם השחוח ממילא של 200 מיליון עובדים סינים המועסקים בתת-תנאים. למשל, דנג ונפינג שחלה בסיליקוזיס, מחלת ריאות חשוכת מרפא שנגרמה מליטוש אבני חן בבית חרושת. דנג פוטר מעבודתו בגלל שחלה ונאלץ להיאבק כדי לקבל מעט פיצויים ממעבידו - פיצויים שהגיעו זמן קצר לפני מותו, בגיל 36. דנג היה בר מזל יחסית לקורבנות אחרים.
קישור לסקירת הביקורת של יובל אלבשן בעיתון "הארץ"
המחיר של סין מאת אלכסנדרה הארני | בפעם הבאה שתקנו תוצרת סין
מאת יובל אלבשן