הבזקים
ממחקרים שנערכו נתגלו מספר סיבות לבעיה של מחסור בשעות שינה אצל ילדים. ראשית, ילדים מכל הגילאים חשופים למגוון גדול מאי פעם של מכשירים אלקטרוניים: טלוויזיה, מחשב, טלפון סלולארי, די.וי.די , משחקי מחשב וכיו'ב, אשר נמצאים גם בחדר השינה של הילד. מחקרים רבים גילו שההתעסקות עם המכשירים הללו באים על חשבון מנת השינה המספקת.
נדודי שינה

נדודי שינה ומחסור בשינה אצל ילדים

גורם מפרסם: מאגר המאמרים הישראלי
מחבר: אלחנן שנן
תאריך: 06.06.2008

מקור וקרדיט : אלחנן שנן , מאגר המאמרים הישראלי

 למי שסבור כי נדודי שינה וחוסר שינה היא תופעה המצויה אצל מבוגרים בלבד, טעות בידו. בסקר מטעם איגוד השינה הלאומי שנערך בארצות הברית נמצא שכמעט 50% מהילדים אינם מקבלים את מנת שעות השינה הדרושה להם. לילדים האמריקאים חסרות בממוצע בין חצי שעה לשעה וחצי של שינה בכל לילה. לא ייפלא על כן שאצל ילדים אלו מאובחנות תופעות לוואי הפוגעות באיכות חייהם: נטייה לדיכאון, הידרדרות בלימודים וכד'. הבעיה כה כאובה, עד כי האמריקאים החליטו להתיחס לכך כבעיה לאומית. בניגוד למבוגרים, את הסימפטומים של נדודי השינה אצל ילדים קשה לזהות. תופעות לוואי כמו גדילה בלתי מספקת, נטייה למצבי רוח, הפרעות קשב, ציונים נמוכים בבית הספר, או היפראקטיביות ( ופעמים רבות - כמה מן הסימנים הללו יחד) הם רק חלק מתופעות הלוואי של נדוד שינה אצל ילדים. אצל מתבגרים קיימת גם תופעה של הירדמות בכיתה.

ממחקרים שנערכו נתגלו מספר סיבות לבעיה של מחסור בשעות שינה אצל ילדים. ראשית, ילדים מכל הגילאים חשופים למגוון גדול מאי פעם של מכשירים אלקטרוניים: טלוויזיה, מחשב, טלפון סלולארי, די.וי.די , משחקי מחשב וכיו'ב, אשר נמצאים גם בחדר השינה של הילד. מחקרים רבים גילו שההתעסקות עם המכשירים הללו באים על חשבון מנת השינה המספקת. מחקר של איגוד השינה הלאומי האמריקאי חשף כי החשיפה וההתעסקות עם מכשירים אלקטרוניים מהסוג שאוזכר לע'יל "עולה" לילד באובדן של לא פחות מ-2.8 שעות שינה בכל שבוע. מחקר גדול שנערך ב-2006 הגיע גם הוא למסקנות דומות. החוקרים אף מצאו באותו מחקר ממצא מעניין. מסתבר כי אותם ילדים שהסתייעו במכשירים אלקטרוניים כדי להירדם- למעשה ישנו פחות, והיו עייפים יותר בבוקר...

גורם אחר לחוסר שינה אצל ילדים הוא קפאין, שעל השפעתו השלילית על השינה כבר נכתב רבות. בכמה מילים, צריכת קפאין מגבירה את הערנות ( וע'י כך מונעת הירדמות ), מקצרת את משך השינה, ומקצרת את שלב ה- REM ואת שלבי השינה העמוקה. אבל למרות זאת ילדים רבים צורכים קפאין, בעיקר במשקאות מכילי קפאין ( קולה או משקאות אנרגיה למשל ), לעיתים בכמות גדולה ואף סמוך לזמן השינה. לא ייפלא על כן שחוקרים מצאו כי צריכת הקפאין הזו מפחיתה לא פחות מ 4.2 שעות שינה שבועיות אצל ילדים.
סיבה נוספת להפרעות שינה אצל ילדים היא משקל עודף, שגם היא הוגדרה לאחרונה בארה'ב כבעיה לאומית. דבר גלוי וידוע הוא, שילדים רבים מפריזים בצריכת חטיפים ודברי מתיקה הגורמים להם לפתח משקל עודף. במחקרים שונים נמצא כי משקל עודף אצל ילדים, ממש כמו אצל מבוגרים, יכול גם לגרום, בנוסף לשלל צרות ומחלות, לדום נשימה שבשינה או בעיות נשימה אחרות המפריעות לשינה תקינה.

אבל מהי כמות השינה המומלצת לילדים ולמתבגרים? מומחים ממליצים על שינה של 12-14 שעות כאשר מדובר בילדים שגילם בין שנה לשלוש, 11-13 שעות שינה כאשר מדובר בילדים בני 3 עד חמש, ו-10 עד 11 שעות כשמדובר בילדים שגילם מ-5 עד 12. למתבגרים, שגילם בין 13 עד 18 , מומלץ לישון בין 8.5 ל-9.5 שעות שינה מידי לילה.

אז מה עושים? מקפידים שהילד ישן את מנת השינה המתאימה לגילו, מגבילים חשיפתו למכשירים אלקטרוניים לפני השינה, מגבילים אצל הילד צריכה מופרזת של משקאות המכילים קפאין , כמו גם צריכה מוגזמת של חטיפים ודברי מתיקה התורמים להשמנה. כמו כן, חשוב להדגיש כי כללי היגיינת השינה המסייעים לשינה טובה אצל מבוגרים תקפים גם כאשר מדובר בילדים, ורצוי להקפיד עליהם גם כאן.

לילה טוב
!

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק