הבזקים
האם אפשר להשתמש בשעון הביולוגי כדי לרדת במשקל? התשובה היא: בהחלט כן. פְרוֹי ועמיתיו הראו בניסויים בעכברים שאפילו תזונה עתירת שומן, האמורה לשבש את השעון הביולוגי, יכולה למנוע השמנה אם היא ניתנת בתזמון נכון. הרעיון העומד בבסיס הניסויים הוא שתזונה המוגבלת למספר מצומצם של שעות ביום יכולה לכוונן מחדש את השעון הביולוגי, בגלל השינויים החדים בין פעילות מטבולית מוגברת (בזמן התזונה) ובין פעילות מטבולית נמוכה (בשאר הזמן). מכיוון שרמת הביטוי של הגנים של השעון מושפעת על ידי פעילות מטבולית, תזונה מוגבלת בזמן גורמת להבדלים חדים יותר בזמני ביטוי הגנים של השעון, ובכך מחדדת את פעילותו.
שעון ביולוגי

השעון הביולוגי ותזונה

גורם מפרסם: סיינטיפיק אמריקן
מחבר: דורית פרנס
תאריך: 03.01.2016

דורית פרנס

פרופסור אורן פְרוֹי, העומד בראש המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות שבאוניברסיטה העברית, חוקר את השפעות הגומלין בין השעון הביולוגי ובין תזונה. כיצד זמני ארוחות וסוגי מזון שונים משפיעים על השעון הביולוגי מזה, ועל השמנה, על בעיות הורמונליות, על מחלות ניווניות של מערכת העצבים ואף על הזדקנות, מזה. בייחוד, פְרוֹי חוקר את הקשר בין חילוף חומרים (מטבוליזם) בגוף ובין השעון הביולוגי. גורמים מטבוליים מסוימים, בעיקר גורמים קטבוליים, הקשורים בפירוק חומרים לצורך הפקת אנרגיה, הם חלק ממנגנון השעון עצמו, ולכן לשעון הביולוגי יש השפעה מכרעת על קצב חילוף החומרים בגוף. וכנגדו קיים גם הכיוון ההפוך, מסביר פְרוֹי. השמנת יתר פוגעת בפעילות השעון הביולוגי, ולכן אנשים שמנים סובלים לעתים קרובות מעייפות מוגברת. גם מזון עתיר שומן לעצמו פוגע בשעון הביולוגי, משום שתזונה כזאת מספקת אנרגיה מרובה לגוף, וזה מפסיק לייצר, באופן זמני, גורמים קטבוליים החיוניים לצורך הפעילות התקינה של השעון הביולוגי.

אם כך, האם אפשר להשתמש בשעון הביולוגי כדי לרדת במשקל? התשובה היא: בהחלט כן. פְרוֹי ועמיתיו הראו בניסויים בעכברים שאפילו תזונה עתירת שומן, האמורה לשבש את השעון הביולוגי, יכולה למנוע השמנה אם היא ניתנת בתזמון נכון. הרעיון העומד בבסיס הניסויים הוא שתזונה המוגבלת למספר מצומצם של שעות ביום יכולה לכוונן מחדש את השעון הביולוגי, בגלל השינויים החדים בין פעילות מטבולית מוגברת (בזמן התזונה) ובין פעילות מטבולית נמוכה (בשאר הזמן). מכיוון שרמת הביטוי של הגנים של השעון מושפעת על ידי פעילות מטבולית, תזונה מוגבלת בזמן גורמת להבדלים חדים יותר בזמני ביטוי הגנים של השעון, ובכך מחדדת את פעילותו.

למאמר המלא בכתב העת סיינטיפיק אמריקן

 

 

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק