הבזקים

המשבר ההומניטרי שיצרה המלחמה האכזרית בסוריה כבר הפך לעובדה מוגמרת, שלא גורמת לעולם לצאת מגדרו. כמעט מחצית מהסורים, כ-10 מיליון איש, הם פליטים ועקורים. זהו סיפורם של 600 אלף מהם, שברחו לירדן, וסיפורה של המדינה שפתחה בפעם השלישית את שעריה - ומתמודדת עם גל ההגירה העצום.

הפליטים בסוריה

10 קילומטר מהבית, ללא מולדת: סיפורם של 600 אלף פליטים סורים שברחו לירדן

גורם מפרסם: מוסף עיתון "הארץ"
מחבר: איל חוברס
תאריך: 23.06.2014

איל חוברס

 אנשים חסרי מדינה (stateless) או עקורים (displaced) אינם תופעה נדירה: על פי נתוני הצלב האדום והסהר האדום, יש בעולם כ-72 מיליון בני אדם במצב זה, בשל מלחמות, רעב, פיתוח, אסונות טבע ועוד (בלי לכלול מהגרי עבודה). למרות שכיחות התופעה, בכירים בנציבות האו"ם לפליטים טוענים שהמשבר ההומניטרי בסוריה מתקרב להיות הגדול ביותר בעולם מאז תום מלחמת העולם השנייה; הוא בוודאי עתיד ללוות את האזור עוד שנים רבות ואף לשנותו. לבנון, ירדן וכמובן סוריה אינן כשהיו: לבנון, המונה ארבעה מיליון נפש, קלטה מעל מיליון פליטים (רובם סונים המשנים את מרקמה העדתי), וצופים כי עד סוף השנה כשליש מהאוכלוסייה במדינה יהיה סורי; ירדן, המונה 6.5 מיליון איש, קלטה כ-600 אלף פליטים וכיום חיים בה כ-1.3 מיליון סורים, שחלקם באו לפני המלחמה מסיבות כלכליות ואחרות.

זו פעם שנייה מאז 1948 שמלחמה מוליכה לפליטות מסיבית שמעצבת את חייהם של רבים מהחיים בסמוך לישראל. כידוע, פעמים רבות פליטות אינה מצב רגעי, ועד שפליטים חוזרים למדינתם או מקבלים אזרחות חדשה במדינה אחרת, חולף בדרך כלל זמן רב (הממוצע בעולם הוא יותר מ-15 שנה. לדוגמה, בדדאב שבקניה יש מחנה של פליטים סומלים שקיים יותר מ-20 שנה וחיים בו כ-320 אלף בני אדם). באזורנו, תלישות הופכת אפוא להיות החוויה המכוננת של שניים או שלושה דורות.

 עד לא מזמן היתה סוריה ידועה כמקלט לפליטים רבים מהאזור וכמדינה הטרוגנית ביותר מבחינת הרכב האוכלוסייה שלה. אלא שכאשר הלאומיות הסורית, החילונית־הסוציאליסטית שאסד ומפלגת הבעת' פעלו בשמה, התגלתה ככלי ריק, ומדינתם יצאה נגדם, היו אלו הסורים שפנו למדינות שכנות.

במנוסתם הדריכו אותם בעיקר זהויות דתיות ועדתיות. נוצרים ברחו לקהילות נוצריות בלבנון. כורדים לחלק הכורדי של עיראק. ארמנים לארמניה. הרוב הסוני נמלט למדינות שמלבד קרבה גאוגרפית יש להם איתן דת משותפת (טורקיה) או גם דת וגם מוצא ערבי משותף - בעיקר לבנון וירדן. לישראל יש עניין מיוחד במתרחש בירדן, משום שהברית בין המדינות היא מפתח ליציבות האזורית, בייחוד לאחר המהפכות בעולם הערבי. בין השאר, חולקות המדינות מאבק משותף בכוחות ג'יהאד העולמי ובאחים המוסלמים מזה, ובציר האיראני־העלאווי־השיעי מזה. יש להן גם חשש משותף מהתקוממות פלסטינית שיכולה לגלוש בנקל ממדינה אחת לרעותה.

חלק ניכר מהפליטים הסורים בירדן (כ-120 אלף איש) גרים במחנה הפליטים אל־זעתרי, שהוא היום ה"עיר" הרביעית בגודלה בירדן. אבל מרבית הפליטים גרים, ללא הפרדות או תחימה, בקרב האוכלוסייה הירדנית: בערים, בעיירות, בכפרים, בעיקר בצפון, אך הם מגיעים גם לדרום. בעמאן לבדה יש למעלה מ-150 אלף פליטים. במובן מסוים, ההיטמעות באוכלוסייה מצניעה את הבעיה, אך גם מקשה על סיוע הומניטרי.

לכתבה המלאה במוסף עיתון הארץ

10 קילומטר מהבית, ללא מולדת: סיפורם של 600 אלף פליטים סורים ...

פליטי מלחמת האזרחים בסוריה - ויקיפדיה

 

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק