הבזקים
דיאטות וחוסר הצלחה

עושים דיאטה ומנסים להרזות? כדאי שתפסיקו

גורם מפרסם: עיתון "הארץ"
מחבר: איילת קלטר
תאריך: 01.02.2014

 כ-95% מהאנשים שעושים דיאטה משמינים חזרה, אולם איש אינו מוותר על חלום הרזון.

אחת הסיבות העיקריות לעלייה במשקל אחרי תהליך של הרזיה היא הדיאטה עצמה, כלומר החסך הקלורי, ההגבלה וההימנעות. עבור מרבית האנשים דיאטה היא התעלמות מאותות פנימיים של רעב ושובע ואכילת כמויות קטנות יותר מאלה שהגוף שלהם דורש. כיוון שכך, כמעט כל דיאטה מסתיימת בהתקפי זלילה, באובדן שליטה על האכילה ובעיסוק אובססיבי מוגבר באוכל ובהתנהגויות אכילה. ולכן, בטווח הארוך, פעמים רבות הדיאטה עצמה תורמת להשמנה.

ביטול תחושת רעב בעזרת הגבלות והסחות, כגון היצמדות לחוקי הדיאטה, בריחה ממצבים מעוררי אכילה ועיסוק אובססיבי בספורט, אין בו די ככל הנראה כדי להתמודד עם הנטייה הפיזיולוגית של הגוף לשמר את משקלו.

מחקרים עדכניים מראים שכעבור שנה, אחרי ירידה משמעותית במשקל, הגוף מתנהג כאילו הוא גווע ברעב ועובד שעות נוספות כדי להעלות מחדש את הקילוגרמים האבודים. זאת בשל מנגנון ההגנה על נקודת שיווי המשקל הכולל בין השאר ירידה ברמת הלפטין (הורמון המיוצר ומופרש מתאי השומן ורקמות שומניות המגביר את חילוף החומרים, מדווח למוח על מצב שובע ומדכא את התיאבון); עלייה ברמת "הורמון הרעב" (הורמון גרלין - שמשפיע על מרכזים בהיפותלמוס, מופרש מהקיבה בזמן האכילה בתגובה למתיחת דפנותיה ומעודד אכילה); ירידה ברמת האינסולין, שאחראי לכניסת הסוכר ממחזור הדם לתאים כדי שישמש להפקת אנרגיה. לאחר הארוחה, כשהפחמימות שאכלנו מתפרקות במעיים לסוכרים פשוטים ונספגות בדם, עולה רמת הסוכר בדם ובעקבותיה גם רמת האינסולין. בשביל מרכז הרעב והשובע זה האות שיש בגוף די אנרגיה לפעילות. כחלק ממנגנון ההגנה של הגוף לאחר דיאטה, מתרחשת ירידה ברמות האינסולין המעבירה למרכז הרעב והשובע מידע המתפרש כצורך מוגבר באנרגיה; וירידה ברמות ההורמונים כולציסטוכינין ופפטיד YY, שיוצאים ממערכת העיכול ולכן תפקידם להצביע על שובע. אחרי דיאטה הם ממשיכים להיות נמוכים והאדם לא מרגיש שבע ואוכל יותר.

לאחר שמתרחש בגוף מנגנון ההגנה הזה, הגוף רעב יותר אך נזקק לפחות קלוריות. זאת מכיוון שירידה במשקל של כ-10% או יותר במשך שנה גורמת לירידה בהוצאת האנרגיה ומכאן להפחתה במספר הקלוריות שהגוף זקוק לו. כלומר, נוצר מצב של חוסר איזון בין תיאבון ורעב מוגברים ובין גוף שזקוק לפחות קלוריות כדי להתקיים.

"בעקבות דיאטה הגוף נכנס למצב של רעב, מתרגל לחיות בצמצום ולומד להיות חסכוני יותר", אומר ד"ר ברנר. "כלומר, גוף של אדם שעבר דיאטה צריך פחות קלוריות, אבל בשלב מסוים, בשל סטרס וחוסר איזון בין ההורמונים השונים, האדם צורך יותר ממה שהגוף שלו צריך ומשמין בחזרה ויותר מהר. ואז נוצר אפקט האקורדיון: ירידה במשקל, עלייה, ירידה, עלייה. כל פעם אחרי שנכנסים למצב של שלווה - עולים שוב במשקל".

 למאמר המלא בעיתון "הארץ"

עושים דיאטה ומנסים להרזות? כדאי שתפסיקו

המילה "דיאטה" התחפשה ל"שינוי אורח חיים" בעשור האחרון, אך כך או כך הגוף נאבק בירידה במשקל ודינם של 95% מהאנשים שעושים דיאטה להשמין חזרה

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק