תוחלת החיים בישראל אולי עולה, אבל תוחלת החיים הבריאה יורדת - כך מצא דו"ח האושר העולמי ל-2013. ייתכן כי הרפואה עסוקה יותר מדי באיתור מחלות ופחות בחינוך לאורח חיים בריא?
ד"ר מיכאל ויינפאס
לפי דו"ח האושר, בעוד ב- 2005-2007 עמדה תוחלת החיים הבריאים בישראל על 71 שנים בממוצע, הרי שבשנים 2010-2012 היא עומדת על 68. כלומר בחמש שנים בלבד, קוזזו כמעט שלוש שנים מבריאותו של האדם הממוצע בישראל. משמע, הישראלים חיים אמנם יותר אבל איכות חייהם נמוכה ומגיל צעיר יותר הם חולים ונתונים לחסדי תרופות ולהתערבויות כירורגיות. לפי דו"ח האושר, המדינה עם תוחלת החיים הבריאה ביותר - גיל 75 - היא יפן. ייתכן כי הדבר נובע גם מכך שהתזונה של אוכלוסייה זו בריאה יותר ומתבססת בעיקר על מאכלי ים, מוצרי סויה, ירקות ותה ירוק - תזונה העשירה בסיבים תזונתיי ם
חלק נכבד ממקרי הסרטן למשל אנחנו מסוגלים למנוע באמצעות מניעה ראשונית אקטיבית. נכון, חלק מגורמי הסיכון הם גנטיים, אך חלק נמצאים בשליטתנו. על פי המכון האמריקאי לחקר הסרטן (AICR), תזונה היא נדבך מרכזי במניעת סרטן וצריכה להתבסס על אכילת מגוון ירקות ופירות מדי יום, בעיקר כאלו המכילים ויטמין אי, איי וסי ובטא קרוטן, ירקות כתומים, ירקות עליים, פירות הדר, ודגנים מלאים, קטניות ושורשים. ירקות ופירות עשירים בסיבים תזונתיים שמפנים רעלים מהגוף ובפיטוכימיקלים - תרכובות שנמצאות בצמח בעלות תכונות נוגדות חמצון, נוגדות דלקת וסרטן. ירקות מצליבים מומלצים במיוחד כיוון שהם מכילים את החומר סולפוראפן שמעודד השמדה מבוקרת של תאי סרטן ומצמצמים את שגשוג התאים הסרטניים. לפי המכון, תזונה מונעת מתבססת גם על מזונות עשירים באומגה 3 ועל הפחתה בצריכת האלכוהול. בנוסף, יש להגביל צריכת שומן רווי מן החי, להימנע מאוכל מעובד הכולל חומרים תעשייתיים, להימנע מבשר צלוי על פחמים שגורם ליצירת חומרים מסרטנים מסוג אמינים הטרוציקלים, ומבשר מעושן, כגון נקניקים או בשר בקר משומר, המכילים סודיום ניטרט - תרכובות השומרות על המזון שלא יתקלקל, אך מגיבות לחומצות האמיניות שבקיבה ויוצרות תרכובות קרצינוגניות (מסרטנות). תרכובות אלו נוצרות גם בבשר שנעשה על האש.
למאמר של הרופא ד"ר מיכאל ויינפאס בעיתון " הארץ"