הבזקים
  • פרופסור עמיה ליבליך מתייחסת בחיוב  לספר "עלילות נעורים", אך כפסיכולוגית מציגה פן מרתק לא פחות הוא הפסיכולוגיה של בני גיל זה, שמכונה לרוב גיל ההתבגרות,
  • חדר משלהם
חדר משלהם

חדר משלהם

גורם מפרסם: עיתון "הארץ"- מוסף הספרים
מחבר: פרופסור עמיה ליבליך
תאריך: 12.05.2012

עמיה ליבליך

פרופסור עמיה ליבליך משבחת את  מערכת "הארץ " "ספרים" שהקדישה את המוסף השבועי בשלמותו לספר "עלילות נעורים", והביאה מדבריהם של קוראים ומומחים אחדים. רבים התייחסו לנקודה אחת הבולטת בסיפורים, והיא הילדות הקשה וחיי המשפחה הסבוכים שמתוארים אצל מרבית הכותבים. אכן, תיאורים כמו-דיקנסיים אלה על אלימות, הזנחה, שכרות, בגידות וזיוף מנפצים את האידיליה שהופצה על חיי המשפחה היהודית בעיירה בפרסומים שונים, בעיקר אלה הנושאים אופי של הספד לאחר השואה. הכרך שלפנינו מראה שהכותבים והכותבות והוריהם המתוארים במפורט בסיפוריהם האוטוביוגרפיים היו בני אדם ולא מלאכים, והמצוקה שבה היו שרויים באירופה שבין מלחמות העולם השפיעה באופן הרסני על חייהם האישיים והמשפחתיים. סיכויים להגיע למה שכונה בפסיכולוגיה האמריקאית "הגשמה עצמית" בחייהם היה נמוך ביותר, והאכזבה והתסכול שחשו כתוצאה מכך פגעו באופן משמעותי בחייהם.

האם זוהי אמת? כל האמת או רק האמת? כבר נגעו בשאלה זו שאין לה פתרון, אך יש לקחת בחשבון שהמצוקה דוחפת את האנשים לכתיבה אינטרוספקטיבית, כמו לביטויי יצירה שונים, כך שאולי זהו פשר הייצוג הגבוה של חיי סבל ותסכול בסיפורים אוטוביוגרפיים אלה. אולי אפשר להתנחם בהשערה כי ייתכן שחייהם של המאושרים בין הצעירים היהודיים אז כמעט ולא מצאו ביטוי כאן.

לכל הנאמר ברצוני להוסיף הבט אחד: אפשר, כמובן, ללמוד על חיי הפרט ועל הקולקטיב מתוך החומרים המרתקים שהציל עידו בסוק בתרגומיו ובהערותיו מאירות העיניים, אולם פן מרתק לא פחות הוא הפסיכולוגיה של בני גיל זה, שמכונה לרוב גיל ההתבגרות, במרכז אירופה בראשית המאה ה-20. פסיכולוגיה זו הולמת בצורה בלתי רגילה את הספרות הקלאסית על גיל ההתבגרות, ובעיקר את תורתו של אריק אריקסון על אודות גיל זה - תורה שאינה כבר בהלימה טובה לצעירים בני גיל זה בימינו ובמקומותינו. נראה לי כי ברובד החברתי, המשפחתי והמיני-גופני, מה שיש לפנינו יכול היה להדגים כל טקסטבוק של גיל הנעורים של המאה הקודמת. חלק הארי של הסיפורים ב"עלילות נעורים" - הן של הבנות והן של הבנים - מגלם חיפוש קדחתני אחר הזהות האישית בנפרד מזהותם של ההורים ומשפחת המקור.

במעגל הבינאישי, מופיעות כל התופעות הקלאסיות שתיארו הפסיכולוגים: ביקורת נעדרת רחמים של ההורים (במטרה להיפרד מהם) וחיפוש עוגן בקבוצות אחרות - קבוצות לומדות או פוליטיות של בני הגיל, ואצל רבים היו אלה תנועות הנוער שמקומן רב באוטוביוגרפיות שלפנינו. בחיפוש המתואר בסיפורי החיים הללו מתבטאת תובנה חברתית רחבה, המעידה על האינטליגנציה שנמצאת בשיאה, בשילוב עם הנאיביות של הנעורים - כל זה ביחס לציונות, לאנטישמיות ולתרבות המקומית. ברובד העמוק ביותר, מתרחשת התפתחות זו יחד עם התעוררות היצר המיני והמודעות הגוברת לצורכי הגוף, כאשר ביטויים ארוטיים כנים מאפיינים רבים מהסיפורים, כפי שהוזכר בסקירות שהובאו במוסף הספרים של עיתון "הארץ".

 קישור למאמר של הפרופסור לפסיכולוגיה עמיה ליבליך

חדר משלהם

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק