אלה הר-נוי | 22/11/2009
מה הקשר בין שתייה חמה וסרטן הוושט? מחקרים מראים שתזונה נכונה והתמדה בפעילות גופנית עשויות להפחית את הסיכוי שלכם לחלות בסרטן. אז ממה מתחילים? אלה הר-נוי התייעצה עם מיטב המומחים ועכשיו היא ממליצה לכם מה לזלול וממה להיזהר
אחד משלושה ישראלים יחלה בסרטן במהלך חייו. הנתון מפחיד, ונדמה שגורלנו נגזר מראש, אבל אנחנו יכולים להפחית את הסיכון לחלות באמצעות שינויים באורח החיים. "ההערכה היא שכ-39-34 אחוז ממקרי הסרטן החדשים נזקפים לתזונה גרועה, השמנה ואי עיסוק בפעילות גופנית", מסבירה ד"ר ליטל קינן-בוקר, סגנית ראש המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות.
כשמשווים את דפוסי התחלואה בסרטן בסין לעומת ארצות הברית, ניתן לראות שחמשת סוגי הסרטן הנפוצים ביותר במדינות השונות כל כך שונים, ולא רק מסיבות גנטיות. גם מחקרים באוכלוסיות שמקפידות על תזונה מיוחדת, כמו צמחונים, מלמדים על הקשר בין סרטן לתזונה ומוכיחים שלסביבה בכלל ולתזונה בפרט יש השפעה משמעותית על התפתחות סרטן.
"הרכיבים שבתזונה יכולים להשפיע על כל השלבים של התפתחות סרטן", מסבירה ד"ר קינן-בוקר. "תהליכים סרטניים נובעים מפגיעה בחומר הגנטי של התא, הדנ"א. הפגיעה הבסיסית בדנ"א, שהכרחית להיווצרות גידול סרטני, נגרמת לרוב על ידי קרצינוגנים, חומרים שעלולים להימצא במזון או להיווצר בתהליך הכנתו או פירוקו בגוף.
"ולהבדיל, רכיבים במזון יכולים להילחם בקרצינוגנים האלה, וגם להשפיע על מערכת ההכנה של הגוף, שמווסתת את גדילת התאים ואת התחלקותם". כמובן , מדגישה ד"ר קינן-בוקר, לא מדובר רק בתזונה - אלא גם בהרכב הגוף ובפעילות הגופנית.
למאמר המלא של אלה הר-נוי
נלחמים בסרטן: המזונות שיעזרו לכם לא להיכנס לסטטיסטיקה