הבזקים
בליל חג המולד 1943 התגנב יואכים לבית, ובמשך שישה חודשים התחבא בו. פעם נחלץ בעור שיניו, כשהגרמנים חיפשו באזור שבויי מלחמה שנמלטו, ופעם אחרת התחבא מאחורי ארון כששני פשיסטים איטלקים ריחרחו בדירה, כנראה עקב הלשנה.
הסתירה את מעסיקה היהודי

הסתירה את מעסיקה היהודי בדירתו שלו

גורם מפרסם: עיתון "הארץ"
מחבר: אורי דרומי
תאריך: 07.09.2008

מקור וקרדיט : עיתון "הארץ" , מדור אחר מות , מאת: אורי דרומי

 אנה ריזן פלשר, חסידת אומות העולם, 1915-2008

 אנה ריזן, שנולדה בריינפלדן שבשווייץ, התייתמה בגיל 3 מאביה ובגיל 14 מאמה. משנאלצה לעזוב את בית הספר, עבדה כזבנית בז'נווה וכאם בית בלונדון ובבוקרשט. ב-1941 עברה לגור ברומא עם אחותה התאומה קלרה.

כשעזבה קלרה את רומא ב-1942 וחזרה לשווייץ, החליפה אותה אנה כאסיסטנטית של ד"ר יואכים (חיים) פלשר, פסיכואנליטיקאי מצליח. משפחתו נאנקה תחת עול הנאצים בסטניסלבוב (פולין, כיום אוקראינה). בינואר 1943, עם חיסול הגטו, נפרדה ממנו האם במכתב שהשתמר ביד ושם: "בני היקר, זהו מכתבי האחרון. כולנו נדונו למוות. היה מאושר בשארית ימיך... אמך האומללה".

חוקי הגזע האיטלקיים הכבידו על היהודים ברומא, אך השתלטות הנאצים על העיר בסתיו 1943 החריפה את המצב. כשבליל 15-16 באוקטובר שולחו כ-1,300 מיהודי רומא לאושוויץ, עזב יואכים את דירתו למקום מסתור, ואנה דאגה להביא לו מזון. אלא שבעקבות פשיטה גרמנית, שבה כמעט התגלה, היא הגתה רעיון נועז - להחביא אותו בביתו שלו.

אנה השיגה מהקונסוליה השווייצית אישור שהיא נוטלת חסות על הדירה שברחוב בוטיצ'לי, מאחר שיואכים ברח. את האישור תלתה על הדלת. בליל חג המולד 1943 התגנב יואכים לבית, ובמשך שישה חודשים התחבא בו. פעם נחלץ בעור שיניו, כשהגרמנים חיפשו באזור שבויי מלחמה שנמלטו, ופעם אחרת התחבא מאחורי ארון כששני פשיסטים איטלקים ריחרחו בדירה, כנראה עקב הלשנה.

כדי להפיג את חשדות השכנים ושוער הבניין, טיילה אנה לוותיקן ושלחה משם מכתב בשמו של יואכים. בשלהי המלחמה, כאשר בעלי הבתים הצטוו לשכן פליטים מהסביבה, הכניסה אנה לבית שתי נערות מליטא, כשהיא מוותרת על שכר הדירה בתמורה לשתיקתן.

אחרי המלחמה יצא יואכים לאמריקה והיה שם לפסיכואנליטיקאי מוביל, אבי שיטת הטיפול הדואלי (מטפל ומטפלת לסירוגין). אנה הצטרפה אליו, נישאה לו וילדה את סילביה ודיאנה, שתיהן רופאות. יואכים מת ב-1976. לפני שלוש שנים, בגיל תשעים, עלתה אנה לישראל להצטרף אל דיאנה. בפברואר השנה הוענק לה מטעם יד ושם אות חסידת אומות העולם. כשנשאלה לא כבר על ידי דיאנה מדוע נשארה אז ברומא וסיכנה את חייה למען יואכים, במקום לחזור לשווייץ הבטוחה, השיבה: "כי זה היה הדבר הנכון לעשותו". 
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק