הבזקים
לאבות יש משקל שווה או גדול מזה של אמהות על התחומים הבאים בחיי בנותיהם: הישגים אקדמיים והצלחה בקריירה במיוחד בתחומי המדע והמתמטיקה; יכולת  להתמודד היטב עם סמכות, בעיקר של גברים; ביטחון עצמי ותחושת יכולת; פתיחות לנסות דברים חדשים ולהיענות לאתגרים; יציבות ובריאות נפשית שבאות לידי ביטוי במזעור תופעות של דיכאונות, הפרעות אכילה וחרדות; יכולת לבטא כעס בצורה הולמת במיוחד מול גברים, ויכולת לבנות מערכת יחסים המושתתת על אמון ואהבה עם גבר.
השפעת אבות

ילדה של אבא. וגם אמא

מחבר: הראלה סטוצקי-באר
מקור: להיות הורים
תאריך: 06.09.2008

 מקור וקרדיט : אתר NRG  , מעריב

 הראלה סטוצקי-באר, להיות הורים | 18/7/2008    

למה דווקא אבא? 

 ד"ר ינאי: "כי מתברר שגם היום, למרות השינוי במעמד האשה והשוויוניות היחסית בין המינים, האב הוא עדיין זה שמכוון את הקריירה ונותן לה 'אישור'. בעוד שהאם מאפשרת את ההוויה והחיים, האב הוא זה שמייצג את העשייה והכוח ומלמד את 'מלאכת העבודה'. כשאני מראיינת נשים בתחום הקריירה, אני נוהגת לשאול אותן מהו טיב השיח שלהן בנושא קריירה עם אבא ואמא.

 נכון שילדה שגדלה כבת טיפוחים של אבא תגיע להישגים גבוהים יותר, אבל המיקום של אמא במשוואה הוא קריטי. סקירת מחקרים

אם אכן מאחורי כל גבר מצליח עומדת אשה, מי עומד מאחורי אשה מצליחה? התשובה כפי שעולה ממחקרים ומהחיים היא - אבא. "נשים מצליחות בתחום הקריירה הן על פי רוב ה"בנות של אבא", אומרת ד"ר אורניה ינאי, פסיכולוגית קלינית ותעסוקתית בכירה, שהקימה יחד עם בן זוגה ושותפה דב ינאי את מכון "אדם". כבעלת חברת הייעוץ "עמי" לעסקים משפחתיים ומחברת הספר "הבת של אבא שלה", יש לינאי מושג או שניים על הנושא.

 ינאי: "במיתולוגיה אומרים 'Mother Eternity ,Father Time' (אמהות הן הנצח ואבות הם הזמן) - למה דווקא אבא? 

ד"ר ינאי: "כי מתברר שגם היום, למרות השינוי במעמד האשה והשוויוניות היחסית בין המינים, האב הוא עדיין זה שמכוון את הקריירה ונותן לה 'אישור'. בעוד שהאם מאפשרת את ההוויה והחיים, האב הוא זה שמייצג את העשייה והכוח ומלמד את 'מלאכת העבודה'. כשאני מראיינת נשים בתחום הקריירה, אני נוהגת לשאול אותן מהו טיב השיח שלהן בנושא קריירה עם אבא ואמא.

 התשובות מלמדות כי בת של אבא מתארת אב שמתייחס מאוד ברצינות לרצונות ולקריירה שלה, גאה בה ודוחף אותה למקומות שהוא היה ו/או עדיין נמצא בהם או היה רוצה להגיע אליהם. מאידך היחס מאופיין בדרשנות, ביקורתיות, תובענות ודחיפה לתוצאות הכי טובות. בנות שהפכו להיות חוקרות, פוליטקאיות, רופאות או שופטות למשל, גדלו עם אב שהעריך אותן, התייעץ איתן, שאל לדעתן והקשיב להן, אך באותה נשימה ממש גם היה דרשן וביקורתי.

 "בנות שמגיעות להישגים בספורט הן בנות שאביהן לא סתם מעורה בהישגיהן, אלא תמיד נראה גם במגרש (כשם שבקרב דוגמניות ושחקניות נראית על פי רוב האמא). מדובר בדרך כלל באבות שהיו בנים לאמהות חזקות מאוד, שאוהבים ומעריכים נשים במובן העמוק של המילה ונהנים להוביל אשה להצלחה. לעתים מדובר באבות שלאו דווקא הצליחו ואפילו נכשלו והם 'לוקחים' את הבת כ'פרויקט להגשמה'. כך או אחרת, עצם המחשבה של האב שבתו מסוגלת ועצם תמיכתו בה נותנים לה אישור להצליח. ומכיוון שהאב בא מעולם הכוח והעשייה ומייצג אותם, הדחיפה והעמידה שלו מאחורי הבת הם בבחינת אישור להצלחה".

 אבות מעדיפים בנות בעסק המשפחתי

מחקר שערכה לפני כעשור המועצה הלאומית לעסקים משפחתיים "בלייק פורסט" אילינוי שבארצות-הברית, מצא כי יותר ויותר בנות תופסות את מקום האב בראש העסק המשפחתי, והצפי הוא שבעוד כעשור הן תהוונה 25% ממנהלי עסקים משפחתיים. לדברי מנהל המועצה ג'ון מסרבי, אחת הסיבות לכך היא העובדה שאבות בעלי עסקים מאמינים כי בנותיהם מסוגלות לנהל את העסק לא פחות טוב, ואפילו טוב יותר, מבניהם.

 סיבה נוספת נעוצה באבחנה של מסרבי, שגילה כי מבין המנהלים הפוטנציאליים העתידיים של העסק המשפחתי, הבנים נוטים להיות חסרי סבלנות כלפי חילופי הגברא, בעוד הבנות נהנות מהאחריות המשותפת עם האב ומהעבודה לצדו.

 ד"ר לינדה נילסן, פסיכולוגית שהתמחתה בנושא יחסי אבות-בנות, כתבה ספרים בנושא, מרצה באוניברסיטאות יוקרתיות בארצות-הברית ומחברת מאמרים המתפרסמים במגזינים מוערכים, טוענת, לדברי ינאי, כי לאבות יש משקל שווה או גדול מזה של אמהות על התחומים הבאים בחיי בנותיהם: הישגים אקדמיים והצלחה בקריירה במיוחד בתחומי המדע והמתמטיקה; יכולת  להתמודד היטב עם סמכות, בעיקר של גברים; ביטחון עצמי ותחושת יכולת; פתיחות לנסות דברים חדשים ולהיענות לאתגרים; יציבות ובריאות נפשית שבאות לידי ביטוי במזעור תופעות של דיכאונות, הפרעות אכילה וחרדות; יכולת לבטא כעס בצורה הולמת במיוחד מול גברים, ויכולת לבנות מערכת יחסים המושתתת על אמון ואהבה עם גבר.

 חותם על האישורים

איך התמיכה/דחיפה של האב מתורגמת ליומיום? 

ד"ר ינאי: "במגוון השאלות הבאות: עד כמה אתה, האב, מקשיב לבתך? על אלו נושאים אתה מדבר עם הבן שלך ועל אלו נושאים אתה מדבר עם הבת? האם אתה מתעניין בדעתה ובהשקפת עולמה? האם אתה משתף אותה בדברים חשובים כמו מעבר דירה, או מספר לה על עבודתך? האם יש בבתך תכונה/מגמה/כישור/עניין שמאוד חשוב לך כאבא שהיא תפתח ואתה מאמין שהיא תוכל להצטיין בו? במי אתה משקיע יותר - במונחי קריירה - בבתך או בבנך? מה אתה באמת חושב על קריירה של נשים? מה אביך חשב על הקריירה של אחותך?".

 אם התשובות למרבית השאלות הן חיוביות, יש סיכוי רב שמדובר באב "מאשר", אומרת ינאי, ורומזת לכך שכמו בתחומים רבים אחרים גם כאן מדובר בתכונה/אמת פנימית שקיימת או לא. אלא שגם אם התכונה/אמת הפנימית קיימת, השאלה היא איך עושים את זה - באופן טכני או מתוך הלב. "אם האב רק דוחף בבחינת זורק משפט והולך לענייניו, הוא לא באמת 'מאשר'.

 
לעומת זאת, אם הוא בר שיח, מתעניין, מקשיב, שואל ומעורה בפועל הוא "מאשר", אומרת ינאי ומביאה לדוגמה את שתי הטניסאיות האמריקניות, האחיות ויליאמס, שאביהן לא רק נמצא במגרש אלא הפך להיות המאמן והסוכן שלהן", אומרת ד"ר ינאי.

  לינק למאמר המלא ..

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק